Fakta dan Mitos PCOS

Mitos 1: Anda perlu mempunyai ovari polisistik didiagnosis sebagai PCOS.


Fakta: Ini sangat jauh dari kebenaran dan sayangnya mengelirukan, kerana banyak wanita yang mempunyai PCOS tidak mempunyai sista di ovari mereka, dan mempunyai sista tidak bermakna anda mempunyai PCOS.
Mitos 2: Kehamilan tidak mungkin berlaku jika anda mempunyai PCOS.


Fakta: Walaupun PCOS adalah penyebab kemandulan yang biasa disebabkan oleh masalah ovulasi atau kualiti telur, wanita dengan PCOS masih boleh hamil, baik secara semula jadi atau selepas rawatan kesuburan seperti IVF. Mesej di sini adalah untuk janganputus asa jika seseorang memberitahu anda bahawa tidak mungkin hamil.
Mitos 3: PCOS hanya mempengaruhi wanita gemuk atau berlebihan berat badan.


Fakta: Walaupun kegemukan atau kelebihan berat badan adalah faktor yang lazim, PCOS boleh mempengaruhi wanita tidak kira dari apa jua bentuk dan ukuran . Sebenarnya, 20 peratus wanita dengan PCOS mempunyai berat badan normal atau kurus.
Mitos 4: Mengalami kitaran haid yang tidak teratur bermakna anda mempunyai PCOS.


Fakta: PCOS adalah salah satu daripada banyak penyebab kitaran tidak teratur. Terdapat banyak sebab lain seperti penyusuan, kehamilan, diet, tekanan, gangguan tiroid, atau perubahan hormon. Pelajaran penting yang perlu diberi perhatian adalah berjumpa obgyn anda jika kitaran anda kurang dari 22 hari atau lebih dari 34 hari. Ini supaya pemeriksaan menyeluruh dapat dilakukan untuk mengenal pasti punca sebenar kitaran haid tidak teratur anda.
Mitos 5: Semua wanita dengan PCOS akan mengalami hirsutisme (pertumbuhan rambut yang tidak diingini) dan jerawat.


Fakta: Walaupun hirsutisme adalah gejala biasa PCOS kerana kehadiran tahap androgen yang meningkat, tidak semua wanita akan mengalaminya kerana ia mempengaruhi setiap orang secara berbeza.

Sebagai wanita yang menghargai kesihatan kami, kami berada di sini untuk melakukan yang terbaik - gulung lengan baju untuk menyelesaikannya dengan betul.